Slimme thermostaat

Om de zoveel tijd test de Consumentenbond nieuwe cv ketels. De uitkomsten ervan leest u natuurlijk op Cvketelgids.nl


 

Wat is een slimme thermostaat?

Sinds enige tijd zijn ze verkrijgbaar, slimme thermostaten. Gaat u de deur uit dan is het logisch dat de thermostaat lager kan, dit wordt echter vaak vergeten.
Dit zelfde geldt als u slaapt of als er over dag buitens huis gewerkt door. Vaak zijn we niet consequent en daardoor wordt er energie verbruikt wat niet nodig is. Slimme thermostaatDe slimme thermostaat is een thermostaat die het energieverbruik afstemt op het leefgedrag van de bewoners. De Slimme Thermostaat voorkomt deze energieverspilling en volgt het leefpatroon zonder lastige bediening en zonder aantasting van het comfort. U gebruikt alleen energie als dat nodig is, oftewel de kachel brandt alleen als u thuis bent.

Er zijn meerdere aanbieders van slimme thermostaten. Doorgaans hebben ze de volgende mogelijkheden in huis.
Lichtsensor: Deze sensor schakelt de verwarming na ca. 20 minuten in rusttemperatuur nadat het licht in huis is uitgegaan. Dit levert ongeveer 8 procent minder energieverbruik op.

Klokfunctie: Met deze tijdfunctie is een dag- en weekklok te programmeren. U kunt kiezen voor een dagklok of een weekklok. De dagklok heeft het gemak dat u met één instelling iedere dag op een vast moment de Comfortstand kunt activeren, zodat uw woning comfortabel warm is wanneer u opstaat of thuiskomt. Wanneer de thermostaat in de Antivorststand staat, is deze klokfunctie tijdelijk uitgeschakeld. Hierdoor wordt bij langdurige afwezigheid uw woning niet onnodig opgewarmd.

Aanwezigheidsdetectie: Dit is een optionele functie. De aanwezigheidsdetectie voorkomt onnodig verwarmen als u niet thuis bent.

Bedienbaar via PC en smartphone
De thermostaat kan door middel van USB aan uw computer gekoppeld worden. Met behulp van de software applicatie “Thermostat Assistant” kunt u alle instellingen eenvoudig en zeer overzichtelijk via uw PC aanpassen.
Slimme thermostaat Hiermee kunt u ook kiezen of u een dag- of weekklok wilt gebruiken en op welke momenten de thermostaat moet inschakelen. Middels een sms of app is de slimme thermostaat ook van afstand in te schakelen. U kunt dan door gebruik van uw eigen mobiele telefoon op afstand de temperatuur in uw woning regelen. Bij bepaalde merken dient u wel eerst een uitbreiding aan te schaffen.

Nog even de voordelen op de rij
• makkelijk te bedienen en zeer eenvoudig te programmeren.
• schakelt bij afwezigheid automatisch terug naar de ruststand.
• schakelt bij langdurige afwezigheid automatisch naar de anti vorststand.
• maximaal in te stellen temperatuur is te begrenzen.
• alle schakelmomenten en temperaturen zijn door u instelbaar.
• hoge energiebesparing van minimaal 15% tot wel 35%.
• geen verlies aan comfort.
• wanneer het donker wordt schakelt de verwarming naar de ruststand.
• regelt de verwarming op basis van aanwezigheidsdetectie.
• dag- en weekklok instelbaar, dus een complete klokthermostaat.
• werkt met een accu die wordt opgeladen vanuit de cv-ketel.
• korte terugverdientijd
• modulerend.

Kortom met een slimme thermostaat kunt u aardig op uw energierekening besparen. Afhankelijk van het type en merk thermostaat is het mogelijk deze al binnen een jaar terug te verdienen.