Radiator vervangen

Zelf een radiator vervangen of plaatsen is makkelijker dan u denkt. Cvketelgids.nl geeft advies en zet de tips voor u een op rijtje.


 

Andere radiator ?

Tijd voor een nieuwe of andere radiator. U wilt een radiator met meer capaciteit of een fraaier model (design), dan is er werk aan de winkel. U kunt het laten doen door een installateur, maar iemand die handig is kan het ook zelf doen.

Goed voorbereiden is het halve werk

Wat is de reden van het vervangen? Is de oude radiator lek of lelijk (roest), is er behoefte aan meer capaciteit of wilt u een moderner model. Zaken waar van te voren even over nagedacht moet worden. Bij extra capaciteit is het verstandig geen groter model te kopen. Doet u dit wel dan dienen de aansluitingen en bevestiging veelal te worden aangepast. Extra werk dus. Beter is het om eenzelfde model met een extra paneel aan te schaffen. Deze is dan zo terug te monteren op de oude aansluitingen. Toch een radiator vervangen door een ander model of verplaatsen, dan goed bekijken waar de cv-leidingen het fraaist en makkelijkst te leggen zijn.

Radiator opendraaien

Schakel de cv ketel uit door de stekker uit het stopcontact te trekken. Draai de radiatorkraan van de radiator open, doe dit ook met andere radiatoren op dezelfde en de hogere verdiepingen.

Water laten lopen

Via het aftappunt van de CV de installatie zoveel mogelijk leeg laten lopen, net zolang totdat de te verwijderen radiator ook leeg is. Moderne radiatoren hebben op vaak afsluiters zodat het niet nodig is om het hele systeem leeg te laten lopen maar alleen de radiator waar het om gaat.

Radiator afkoppelen

Draai de wartels van de cv-leidingen en het radiatorkraanhuis los. Til daarna voorzichtig de radiator uit de ophangbeugels. Let hierbij goed op dat er geen restjes roestwater uit de radiator lopen. Dit kan namelijk moeilijk verwijderbare vlekken opleveren in uw tapijt.

Cv leidingen verleggen

Indien u de cv-leidingen moet verleggen is het goed het volgende aan te houden. Zaag de leidingen zo af dat ze nog tenminste 40mm uitsteken uit de vloer of muur. Die minimale lengte heeft u nodig voor het goed kunnen monteren van de knelfittingen.

Radiator ophangen

Teken met een waterpas af waar de montagebeugels moeten komen te zitten. Teken de te boren gaten van 10 mm af op de muur en boor de gaten. Daarna de beugels op de muur schroeven. De radiator kan nu opgehangen worden. Ga goed na of deze goed hangt. De zijde van de ontluchtingsnippel moet iets ( 2mm ) hoger hanger dan de zijde waar de radiatorkraan zit. Indien nodig de beugels bijstellen.

Teflon tape aanbrengen

Wikkel, met de klok mee, 2 tot 3 slagen Teflontape om de schroefdraad van de radiatorkraan. Draai hem in de radiator. Doe hetzelfde met beide puntstukken en draai ze in de radiatorkraan respectievelijk in de uitlaat van de radiator.

Leidingen monteren

De nieuwe cv-leidingen op maat zagen. Met beugels de leidingen op de muur monteren. Voor de onderlinge verbindingen van de stukken leidingen verbinden met knelfittingen. Schuif de knelwartels en knelringen om de leidingen. Draai de leidingen aan de radiator(kraan) vast. Let op vast is vast. U zult niet de eerste die het schroefdraad kapot draait.

De laatste loodjes

Schakel de cv-ketel weer aan door de stekker in het stopcontact te steken. De cv installatie of alleen de radiator weer bijvullen. Ondertussen ontluchten van de radiatoren zodat er een optimale vulling ontstaat. Eventuele oude gaten van ophangbeugels vullen en afwerken. De doorvoergaten van de cv-leidingen wegwerken met behulp van rozetten. Leidingen die in het zicht blijven kunt u schilderen. Gebruik hiervoor speciale hittebestendige radiatorlak. Uiteraard goed ontvetten en licht opschuren waarna u kunt gaan schilderen.