Werking cv-ketel

Hoe werkt nu eigenlijk een cv ketel? Dit en meer weetjes over cv ketels.


 

De cv ketel werking in het kort

Centrale verwarmingEen cv-ketel werkt meestal op aardgas en verwarmt door middel van een brander het koude water. Een pomp zorgt voor het circuleren van het warme water in het centrale verwarmingssysteem. Om de vrijkomende rookgassen af te voeren is de cv-ketel aangesloten op een rookgasafvoerkanaal. Dit rookgaskanaal komt meestal uit in het dak of gevel van de woning. Een thermostaat zorgt voor de temperatuurregeling van de cv-ketel.


VR of HR

De laatste decennia is het rendement van een cv-ketel door stijgende energieprijzen steeds belangrijker geworden. Het rendement is het percentage energie (gas) dat omgezet wordt in nuttige warmte. Dit geeft aan hoe zuinig een ketel is. Op dit moment is er een keuze uit Verbeterd Rendement (VR) en Hoog Rendement (HR). De VR ketels hebben een rendement 83 tot 90%. De VR modellen zijn nog wel verkrijgbaar maar zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Sommige merken zijn reeds gestopt met het produceren van VR-toestellen. Het loont meer een HR ketel aan te schaffen gezien het behaalde rendement van deze ketels en het daarmee te winnen financiële voordeel. De huidige generatie HR ketels behalen een rendement van 107%. De HR ketels gebruiken naast gas ook restwarmte. Daardoor kan het rendement hoger zijn dan 100%.


Soloketel of combi uitvoering

De solo-ketel word ook wel een conventionele ketel genoemd. Deze ketel verwarmt alleen het water voor de centrale verwarming. Voor verwarming én water uit de kraan of douche is een aparte boiler nodig of een combi-ketel.

Er wordt vaak alleen gedacht aan de centrale verwarming bij de aankoop van een CV-ketel. Maar net zo belangrijk is de voorziening voor warm water. Met de combi-ketel is geen aparte boiler nodig, want deze zit al in de ketel. Dit zorgt voor gemak en ruimtebesparing. Combiketels zijn er met Hoog Rendement (HR-ketel) en Verbeterd Rendement (VR-ketel). Let op, soms geeft de plaatsing van een HR-ketel problemen. De luchtafvoer of schoorsteen is dan niet geschikt. Een Verbeterd Rendement (VR)-ketel kan in deze gevallen meestal wel geplaatst worden.


Open of gesloten cv-ketel

Een open CV-ketel gebruikt de lucht uit het vertrek waarin de ketel is geďnstalleerd. Daarom is het noodzakelijk dat er voldoende frisse lucht of ventilatie is in de ruimte waarin deze ketel hangt. Een CV-ketel met gesloten systeem komt het meeste voor. Met de ingebouwde ventilator zuigt de ketel de lucht van buiten aan. De verbrande gassen worden bij beide systemen naar buiten afgevoerd. De toepassing van een gesloten toestel is dus aan te bevelen vanwege de veiligheid.