Energielabel

U besluit uw huidige oude ketel te laten vervangen door een nieuwe HR cv ketel. Wat zijn de gevolgen voor het energielabel van uw woning?


 

Het energielabel

Vanaf 2008 krijgen bestaande woningen bij verhuur of verkoop een energiecertificaat. Daarop staat wat de Energie Index (EI) van die woning is: een cijfer dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is ten opzichte van andere, even grote woningen. Afhankelijk van de waarde van de EI krijgt het huis een Energielabel. Dat label is vergelijkbaar met het Energielabel op koelkasten: energielabel A is het meest zuinig, label G staat voor zeer hoog energieverbruik. Het idee is dat energiezuinige huizen in prijs zullen stijgen vanwege het gunstige Energielabel.


Nieuwe HR cv-ketel en het energielabel

energielabelWanneer u uw oude VR ketel laat vervangen door een nieuwe HR cv-ketel zal in de meeste gevallen het energielabel met minimaal één labelsprong verschuiven. Het hangt allemaal nauw samen met andere energiebesparende maatregelen die eventueel al aan de woning uitgevoerd zijn. Het kan dus ook goed zijn dat het energielabel twee labelsprongen maakt als er al bijvoorbeeld spouw en isolatieglas in de woning zitten.