Bespaar op energie

Comfort, kostenbesparing en milieubewust gebruik kunnen hand in hand gaan. Op deze pagina treft u tips aan voor het besparen van energie.


 

Energie besparen kunt u zelf

Zelf energie besparenDoor uw cv installatie juist te gebruiken kunt u zelf het gasverbruik be´nvloeden. Dit is goed voor het milieu en voor u portomonee. Gezien de steeds verdere stijging van de energieprijzen loont het om energiebesparende tips uit te voeren of door energie te vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier


Temperatuurverlaging van de cv-installatie

Verlaag de kamertemperatuur gedurende de nachtrust en uw afwezigheid. Dit kan eenvoudig door een klok- thermostaat met individueel in te stellen tijd programma's. Stel gedurende de verlagingsperiode de temperatuur maxi- maal 5░C lager in dan de normale temperatuur. Meer dan 5░C brengt geen hogere besparing, omdat door de sterkere afkoeling meer energie nodig is om de woning weer op temperatuur te brengen. Alleen bij een langere afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie loont het om de verlagingstemperatuur lager in te stellen.

Kamertemperatuur

Stel de kamertemperatuur zodanig in dat het voor u persoonlijk behaaglijk is. Elke graad hoger dan noodzakelijk, betekent circa 6% meer energieverbruik. Pas ook de temperatuur van de ruimte aan voor het doel waarvoor deze is bestemd. Het is bijvoorbeeld normaliter niet noodzakelijk dat een slaapkamer of niet gebruikte kamer op 20░C wordt gebracht.

Radiatorfolie

RadiatorfolieOm de warmte van de radiator binnenshuis te houden, is het aanbrengen van radiatorfolie een goede oplossing. Bij radiatoren gaat veel van de afgegeven warmte vaak nog verloren via de buitenmuren.
Radiatorfolie kan eenvoudig zelf worden aangebracht. Er bestaan een tweetal soorten radiatorfolies: - Radiatorfolies die op de achterliggende muur worden aangebracht. Hierdoor wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd.
- Radiatorfolies die achterop de radiator zelf moeten worden geplakt. Deze folies reduceren de warmtestraling naar de buitenmuur vaak beter. Een ander voordeel is dat deze folies minder goed zichtbaar zijn.

Gelijkmatig verwarmen

Vaak wordt uit zuinigheid bij een centrale verwarmings- installatie alleen de woonkamer verwarmd. Via de muren worden hierdoor de naastgelegen ruimten ongecontroleerd mee verwarmd. Dit betekent dat er on- nodig energie verloren gaat. Een andere bijkomstigheid is dat de radiator in de kamer waar wel wordt gestookt een te kleine capaciteit heeft om ook andere ruimten te verwarmen. Het gevolg is dat de ruimte waar gestookt wordt niet op temperatuur is te krijgen. Er ontstaat een onbehaaglijk gevoel ten gevolge van tocht, vergelijkbaar met het open staan van een deur naar een niet verwarmde ruimte. Deze zuinigheid wordt bestraft doordat er op deze manier nooit een behaaglijk binnenklimaat wordt bereikt.

Thermostatische radiatorkranen

Thermostatische radiatorkraanHet mag duidelijk zijn dat het aanbrengen van thermostatische radiatorkranen voordelen biedt. De ruimte blijft hierdoor exact op de eenmaal ingestelde temperatuur. Indien een weersafhankelijke regeling met binnencompen- satie wordt toegepast, moeten de radiatorkranen die in de ruimte waar de weersafhankelijke regelaar is geplaatst, geheel geopend blijven. Anders is geen goede temperatuur- regeling gewaarborgd, met een hoger energieverbruik tot gevolg. Indien de cv-installatie is voorzien van ther- mostatische radiatorkranen is een bypass noodzakelijk

Instelling van de warmhoudfunctie

De warmhoudfunctie bij combitoestellen zorgt ervoor dat er direct warm water ter beschikking staat zodat er geen wachttijd is voor opwarmen. De temperatuur van de ingeschakelde warmhoudfunctie is gekoppeld aan de warmwatertemperatuur instelling. Stel de temperatuur niet hoger in dan noodzakelijk om onnodig energieverlies te voorkomen. Indien langere tijd geen warm water getapt hoeft te worden, is het aan te bevelen om de warmhoudfunctie uit te schakelen

Ventileren

Ventileer verstandigOpen tijdens de stookperiode het raam alleen voor ventilatie en niet om de temperatuur te regelen. Een korte tijd het raam geheel open is effectiever dan de hele dag het raam op een kier. Zet tijdens de ventilatie- periode de kamer(klok)-thermostaat lager en/of sluit de thermostatische radiatorkranen in de ruimte waar geventileerd wordt. Door deze maatregel is een uitstekende luchtverfrissing mogelijk zonder dat de woning onnodig afkoelt door energieverlies doordat het cv-toestel in bedrijf komt.